Degeneratieverschijnselen

 

Hoewel veroudering in het gehele gezicht voorkomt is de huid bij het orgaan de veroudering het meest zichtbaar. De eerste rimpels zie je vaak al bij de leeftijd 20. Niemand vind het leuk om rimpels te krijgen. Het verouderingsproces van de huid noemen we ook wel huiddegeneratie. Een schoonheidsspecialist kan de huid goed op conditie houden. 

 

1. Atrofische huid

De celdeling neemt af als je ouder wordt. Daarbij verschrompelen de cellen door water verlies. Dat noemen we atrofie. Dit proces speelt zich af in het hele lichaam, maar is aan de huid goed te zien. De lederhuid verdunt, het onderhuidse vetweefsel neemt af en de spiermassa vermindert. Het gevolg hiervan is dat de huid verslapt en er ontstaat rimpels. De huiddoorbloeding neemt af en de huid gaat er grauw uitzien.  

 

2. Elastosis 

Het is een ander aspect van huidveroudering. De elastische vezels in de huid degenereren en nemen in aantal af. De collagene vezels gaan overheersen en de huid wordt stram en minder elastisch. 

 

3. Vochtarme huid

Als je ouder word, krijg je steeds minder vocht in de huid. Daarbij vermindert de functie van de talgklieren en neemt de werking van de zweetklieren af. Ook de celdeling vermindert. Hierdoor treden er minder bestanddelen buiten de cel die invloed hebben op de huidvochtigheid. Dingen van buitenaf zoals kou en warmte bijvoorbeeld zorgen dat de hoornlaag steeds vochtarmer wordt. Een vochtarme huid kan je herkennen aan een craqueléachtige nerfjes. Veel dingen wat een schoonheidsspecialist doet is gericht op het voorkomen van een vochtarme huid en gericht naar een vochtrijkere huid toe werken. 

 

4. Contourvervaging

Sommige mensen hebben kaakcontouren. Naarmate je ouder wordt neemt de scherpte van die contouren af. Dit komt onder andere doordat het onderhuidse vetweefsel hier afneemt en de vezels in de lederhuid verminderden. 

 

5. Rimpels en plooien 

Als gevolg van atrofie en elastosis ontstaan rimpels en plooien. De fijne mimische rimpels ontstaan vooral op de plaatsen waar het gezicht heel beweeglijk is. Bijvoorbeeld rondom de ogen en rondom de mond. De mond- en oogkringspieren zijn hier bedekt met een dunne huidlaag. Diepere rimpels noem je ook wel huidplooien. Ze ontstaan op plaatsen waar de mimische spieren overdekt zijn met een dikkere huidlaag, bijvoorbeeld de wangen. Hierbij kan je denken aan neus-lippenplooi. 

 

6. Kringen onder de ogen 

De huid die rondom de ogen ligt is erg dun. Het bloed schijnt hier meer door dan bij andere delen van het gezicht. Vooral is dit goed zichtbaar onder de ogen. De ene persoon heeft er meer last van dan de ander. Als je dit erg ziet noem je dat kringen onder de ogen. 

 

7. Wallen onder de ogen

De huid rondom de ogen is kwetsbaar. Dit huiddeel is dun en bevat bijna geen talg - en zweetklieren. Het kan ontstaan door vet- of vochtophopingen onder de ogen.  Vetwallen ontstaan als het vetweefsel waarin de oogbol ligt voor de oogkringspier komt te liggen. Dit gebeurt als de vezels van deze spier verslapt zijn. Dit vetweefsel houdt makkelijk vocht vast, waardoor er ook sprake kan zijn van vochtophopingen. Wallen kunnen ook ontstaan door alleen vochtophoping. Door huidverslapping blijft het lymfevocht vooral gedurende de nacht staan. 's Morgens uit zich dat in dikke ogen. Later op de dag trekt dit weg, doordat de lymfe-stroom weer opgang komt. Met afvoerende massage kan je dit proces stimuleren. Als een klant gaat liggen kan je zien of de vetwallen weg zakken of niet. Vetwallen kan je alleen operatief weghalen. 

Je ziet hier een wat ouderende huid met rimpels en plooien.