Aandoeningen micro-organismen


Er zijn verschillende soorten ziektemakende micro-organismen. Dit zijn:
- bacteriën 
- schimmels en gisten
- virussen 

 

BACTERIEN 3 soorten:

De bolvormige kokken, waaronder de stafylokokken en de streptokokken. Stafylokokken kunnen steenpuisten veroorzaken. Streptokokken kunnen keelontsteking en roodvonk veroorzaken.

De staafvormige bacillen, waaronder de colibacillen, de tetanusbacillen en de tuberkelbacillen komen van nature in het darmkanaal voor. De tetanusbacillen kunnen na een verwonding in het lichaam komen en een infectie veroorzaken. De tuberkelbacillen veroorzaakt de geslachtsziekte syfilis. 

De spiraalvormige bacterie. Een dergelijke bacterie veroorzaakt de geslachtziekte syfilis.

 

Zweetklierabces: een zwelling van de zweetklieren die gepaard gaat met ettervorming. Er ontstaat pijnlijke, harde, rode knobbels die etter afscheiden. Zweetklierabcessen doen zich vooral voor in de oksels. 

Steenpuist: een steenpuist is een diepere ontsteking van het gehele haarzakje, waarbij pusvorming optreedt. Je kunt de aandoening behandelen met trekzalf, waardoor de huid verweekt en de pus naar buiten kan. Ook kan de arts een insnijding in de steenpuist maken zodat de pus weg kan. 

Ontstoken haarzakje: het ontstoken haarzakje is ontstoken als gevolg van een bacteriële infectie. Meestal veroorzaakt de staphylococcus aureus deze infectie. Rondom het haar ontstaat er een puist, die eventueel gepaard gaat met pusvorming. Meestal geneest deze aandoening spontaan. Soms is een antibioticakuur nodig. 

Strontje: etterige ontsteking van de smeerklieren van de oogharen, meestal veroorzaakt door stafylokokken. 

 

SCHIMMELS EN GISTEN:

Schimmels en gisten lijken erg op elkaar. Het verschil is echter dat schimmels meercellig zijn en gisten eencellig. Gisten en schimmels vormen sporten. Dat zijn kleine deeltjes waarin al het erfelijke materiaal van de gist of de schimmel zit. Sporen kunnen onder zeer ongunstige omstandigheden overleven. Er zijn slechts weinig schimmels en gisten die ziektes veroorzaken. Een huidziekte veroorzaakt door een schimmel noemen we een dermatomycose. Een voorbeeld daarvan is voetschimmel. 

De candida is een gistsoort die als commensaal veelvuldig voorkomt in het lichaam. Onder bepaalde omstandigheden kan deze gist een infectie veroorzaken. Een bekend voorbeeld is de candida-infectie van de vagina. Deze infectie kan ontstaan als de zuurgraad van de vagina verstoord is. 

 

Voetschimmel, handschimmel en lichaamsschimmel:  er zijn verschillende schimmelsoorten die huidaandoeningen kunnen veroorzaken. De schimmels zitten in de hoornlaag, in de haren of in nagels. In een warme en vochtige omgeven gedijen schimmels het best. En daarom komt het vaak voor aan de voeten. Schimmelinfecties aan de handen en lichaam komen minder voor. Een schimmelinfectie kan zich uiten in in een witte schilfering en kloofjes. Ook kunnen er jeukende blaasjes ontstaan die meestal indrogen. Schimmelinfecties zijn meestal goed te behandelen met uitwendige antischimmelmiddelen. 

Smetuitslag:  waar twee huiddelen tegen elkaar komen, bijvoorbeeld onder de borsten, kan het warm en vochtig worden. Deze omstandigheden vormen het ideale milieu voor de groei van bacteriën, schimmels en gisten, waardoor er smetuitslag kan komen. bij smetuitslag zie je rode vochtige vlekken. De candidagist is vaak de veroorzaker van smetuitslag.

 

VIRUSSEN:

Virussen zijn veel kleiner dan bacteriën. In tegenstelling tot bacteriën kunnen ze zich alleen voortplanten met behulp van plantaardige, dierlijk of menselijke cellen. Ze zijn dus geheel afhankelijk van hun gastheercel. Ze dringen de cel binnen, nemen er alle functies over en gebruiken de vel om nieuwe virussen te maken. Uiteindelijk breekt de cel open en komen de nieuwe virussen vrij. Deze dringen weer binnen in andere cellen. 

 

Koortsblaasjes: een veelvoorkomend virus is het herpesvirus dat koortsblaasjes veroorzaakt. Koortsblaasjes zijn besmettelijk tijdens het zogenoemde blaasjesstadium. Via het vocht uit de blaasjes kan de besmetting plaatsvinden. Nadat de blaasjes ingedroogd zijn. Is er geen besmettingsgevaar meer mogelijk. De UV- stralen uit het zonlicht, en dus ook van de zonnebank, verlagen de weerstand. Koortsblaasjes verschijnen juist wanneer de weerstand verlaagd is. Vandaar dat ze vaak optreden na de zon of koorts. 

Gordelroos: gordelroos krijg je van het virus dat ook waterpokken veroorzaakt.  het herpes virus veroorzaakt deze ziekte. Nadat de waterpokken genezen zijn, trekt het virus zicht terug in een zenuwknoop. Bij een verzwakte weerstand kan dit virus gordelroos veroorzaken. Er treden dan blaasjes op, gevuld met troebel vocht en er ontstaat daar roodheden. 

Wratten: wratten zijn verheven, vaak bloemkoolachtige vast aanvoelende uitgroeisels op de huid. Er zijn heel veel verschillende soorten wratten maar vaak zijn virussen de hoofdoorzaak. Als er een bacteriele infectie ontstaat, wordt deze dik, rood en pijnlijk. Wratten kunnen binnen twee tot drie jaar spontaan genezen. Een arts kan ze ook behandelen. De meest gebruikte methoden zijn aanstippen, bevriezen, wegbranden en uitlepelen.