Afwijkingen in de talgklierwerking
De werking van de talgklieren kan hoger of lager zijn dan normaal. Er komt weinig voor dat de huid normaal is. Vaak is de huid droog, vet of gecombineerd. Afwijkingen in de talgklierwerking kunnen een vette of droge huid veroorzaken. Vaak krijg je van overmatige talgklierwerking verschillende soorten acne. Acne is een bekend huidprobleem dat vaak voorkomt. De aandoening ontstaat meestal in de pubertijd, maar kan ook op latere leeftijd voorkomen. Er bestaan verschillende vormen van acne en de aandoening is bij niemand hetzelfde. Zo krijgt iemand een paar puistjes op het voorhoofd, terwijl een ander te maken heeft met een heftige huidaandoening met zwaardere ontstekingen over het hele bovenlichaam. Op deze pagina leggen we uit wat acne is, hoe het ontstaat en wat we eraan kunnen doen.
1. Vette huid
Als je een overmatige werking van de talgklieren heb kan je een vette huid krijgen. Je kan comedonen of verstopte poriën krijgen.
Comedonen
Door een verstopte talgklierafvoergang ontstaat er een comedo of een mee-eter. De mee-eter ontstaat als de talg niet goed naar buiten kan. Dit kan zijn als er een hoge werking is van de talgklieren en een dikke hoornlaag. Er kunnen dan open maar ook gesloten comedonen ontstaan. Open comedonen zwart en liggen aan de huidoppervlak. Gesloten comedonen liggen onder de huid en zijn wit.
Verstopte poriën
comedonen komen boven het huidoppervlak uit. Zodra de porie niet boven het huidniveau uitkomt spreekt men van een verstopte porie. Je kunt het verwijderen door ze uit te drukken.
2. Acne
Een vette huid gaat vaak samen met puistjes en comedonen. Dat noemen we acne.
Wat is acne?
Acne is een ontsteking aan de talgklieren. Talgklieren bevinden zich overal in de huid, behalve op de handpalmen en voetzolen. Een talgklier mondt uit in een haarzakje. Om de haar soepel te houden maakt de talgklier talg aan. Talg komt via het haarzakje naar het huidoppervlak en wanneer de uitgang van een haarzakje verstopt raakt ontstaat acne.
Acne komt voornamelijk voor op de plaatsen waar de meeste en grootste talgklieren zich bevinden, zoals het gelaat, de borst, het bovenste deel van de rug en de schouders.
Maar hoe ontstaat acne nu eigenlijk?
1. Dode huidcellen sluiten de uitgang van het haarzakje af, waardoor de talg niet meer naar de huid toe kan.
2. Talg en dode huidcellen hopen zich op. Hierdoor ontstaat een wit bultje onder de huid, de ‘white head’ of ‘gesloten comedo’. Vaak ontstaan er meerdere white heads bij elkaar. Deze zijn voelbaar als bobbeltjes in de huid en zijn goed zichtbaar wanneer de huid strak getrokken wordt.
3. Wanneer de uitgang van het haarzakje verwijdt ontstaat de ‘black head’ of ‘open comedo’. Een black head ziet eruit als een zwart puntje in de huid. De donkere kleur van de comedo ontstaat door het pigment in de verhoornde huid.
4. Doordat de talgklier wel talg blijft produceren, wordt de comedo steeds groter. Wanneer de ophoping te groot is, zal de follikelwand scheuren en komen de verhoornde huid en het talg in de huid terecht, waardoor een ontsteking ontstaat. De in de talgklier aanwezige bacterie P. Acnes geeft ontstekingsstoffen af, waardoor roodheid en zwelling ontstaat. De ontsteking zal als een puist of onderhuidse puist zichtbaar zijn.
Jeugdpuistjes ( acne vulgaris )
Deze huidafwijking treedt op tijdens de pubertijd en geneest geleidelijk, meestal tussen het twintigste en dertigste levensjaar.
De mannelijke hormonen maken in de pubertijd bij meisjes en jongens androgenen aan. Door veranderingen van het hormoonbalans is de talgklierwerking onrustig. De talgklieren worden groter en gaan meer talg produceren. Ook verdikt de hoornlaag waardoor het talg niet goed naar buiten kan. Hierdoor komen er ophopingen. Door de ophopingen zit het talg en vetzuren verstopt en beschadigt dit de wand van de talgklieren. De beschadigde wand ontstaat een ontsteking aan het talg. Als daar bacterien bij komen word het een wit kopje, de papel. Dit vormt acne.
Acne conglobata
Acne conglobata is de ernstige vorm van acne.
Acne keloidalis
Bij deze vorm van acne komt veel littekenvorming bij. Deze vorm is vaak te vinden in de nek.
3. Droge huid
Bij een droge huid heeft men een fijne structuur, een dunne hoornlaag en nauwelijks zichtbare porien. De huid heeft weinig weerstand tegen invloeden van buitenaf, zoals kou en wind. De huid is vaak vochtarm. Tijdens de pubertijd heeft de huid weinig problemen. Meestal later op een wat rijpere huid neigt het op een rimpelvormige huid.
Maak jouw eigen website met JouwWeb