Woekeringen

Een woekering van cellen noemen we een gezwel of een tumor. Gezwellen kunnen overal in het lichaam voorkomen, dus ook aan de huid. We kunnen 2 soorten gezwellen, goedaardige en kwaadaardige gezwellen. 

 

Goedaardige gezwellen groeien binnen een kapsel. Ze dringen niet door in omliggende organen of weefsels en veroorzaken geen uitzaaiingen. Goedaardige gezwellen kunnen zich op verschillende plaatsen van de huid voordoen. We onderscheiden verschillende soorten: 

Goedaardige epitheelgezwellen: een aantal voorbeelden van goedaardige epitheelgezwellen zijn wratten en waterwratten. 

Goedaardige bindweefselgezwellen:

- Steelwratjes: het zijn woekering van het bindweefsel
- Hypertrofische littekens: een verdikte litteken
- Keloïd: als het litteken verder gaat verspreiden
- Vetgezwellen: is een verschuifbaar knobbeltje dat niet zichtbaar is
- Xanthelasma: is een bruingele huid woekering die vaak optreedt aan de onder en boven oogleden van ouderen mensen

Goedaardige pigmentgezwellen: Een moedervlek is een goedaardig pigmentgezwel. In kleine gevallen kan het kwaadaardig zijn. 

Goedaardige vaatgezwellen: Een wijnvlek is een goedaardige woekering van de haarvaten in de huid.

 

Kwaadaardige gezwellen, kunnen we indelen naar soort weefsel waaruit ze zijn ontstaan, hierbij onderscheiden we bindweefsel gezwellen (sarcoom), pigmentgezwellen (melanoom) en epitheelgezwellen (carcinoom). Kwaadaardige gezwellen die aan de huid voorkomen zijn;
basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Deze huidaandoeningen zijn vormen van huidkanker. 

 

Basaalcelcarcinoom: Meest voorkomende vorm van huidkanker, deze vorm kan zich niet uitzaaien. Het is een huidkleurig gezwelletje dat langzaam groeit. Vaak komt er een korstje in het midden. Hieronder zit een nattende wond. De dermatoloog bijvoorbeeld kan dit verwijderen. 

 

 

 

 

Plaveiselcelcarcinoom: Komt minder voor maar deze vorm kan zich wel uitzaaien. Jaarlijks sterven er mensen in Nederland aan deze ziekte. Deze aandoening begint met een wratachtige knobbeltje, dat neigt tot verzwering in de diepte. Behandeling kan de overlevingskans vergroten. 

 

 

 

 

 

 

Melanoom: Kwaadaardige moedervlek. Meest ernstige vorm van huidkanker. Uit onderzoek is gebleken dat blootstellingen van de zon op jonge leeftijd een melanoom meer kans heeft om te ontstaan. 

Een melanoom is wisselend bruin of zwart van kleur en kan zich heel snel uitbreiden. Tijdelijke ontdekking is van levensbelang, aangezien de overlevingskans dan nog groot is. Elke veranderende moedervlek moet door een arts nagekeken worden.